Marmolada z pigwy

M&B
Marmolada z pigwy

Wydawało się nam, że kulinarny jesienny sezon jest już za nami i czas ruszyć ze świąteczną tematyką, a tu w sklepie trafiliśmy na bardzo ładne i w dobrej cenie pigwy. Od razu pomyśleliśmy o marmoladzie z pigwy, która będzie idealna do przekładania piernika lub nadziewania pierniczków. Aromatyczna, gęsta i niezbyt słodka marmolada z owoców pigwy nie tylko sprawdzi się w świątecznych wypiekach, ale jest także dobrym dodatkiem do naleśników, słodkich bułek czy kanapek z białym serem.

Marmolada z pigwy – składniki

  • 2 kg pigwy
  • 2 średnie cytryny
  • 800 g cukru
  • 1/2 szklanki wody




Wykonanie

Pigwy umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć pozostałości po kwiatku i ogonku. Owoce razem z pestkami i skórką pokroić w kostkę. Przesypać do dużego garnka z grubym dnem, wlać wodę oraz sok wyciśnięty z cytryn, wsypać cukier i postawić na ogniu. Zagotować, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 30 minut.

Po tym czasie zdjąć przykrywkę, kontynuować gotowanie przez kolejne 30 minut, od czasu do czasu pigwy przemieszać.

Garnek zdjąć z palnika, odstawić na 15 minut do przestygnięcia, po czym przetrzeć przez gęste metalowe sitko.

Marmoladę przekładać do wymytych i wyparzonych słoiczków.

Na dnie dużego garnka położyć bawełnianą ściereczkę, włożyć słoiki, zalać je do 3/4 wysokości ciepłą wodą. Gotować pod przykryciem przez 30 minut na średnim ogniu od momentu zagotowania się wody.

Słoiczki z marmoladą z pigwy ostrożnie wyjąć, postawić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.

Z podanych składników otrzymaliśmy 2 1/2 kg przetworu z pigwy, który zamknęliśmy w siedmiu po ok. 300 ml słoiczkach.




Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Marmolada z pigwy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis