Kurczak tikka masala

M&B
Kurczak tikka masala

Wraz z nastaniem chłodniejszych dni nabraliśmy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. Stąd pomysł na przygotowanie kurczaka tikka masala, czyli brytyjskiego dania inspirowanego kuchnią indyjską. Sięgnęliśmy po zgromadzone orientalne przyprawy i z przyjemnością znów poczuliśmy ich aromaty roznoszące się po domu. Bo przecież kurczak tikka masala to nie tylko miękkie i soczysto mięso, ale przede wszystkim intensywne zapachy i smaki, które na długo zapadają w pamięć.

Kurczak tikka masala – składniki

Marynata:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)

Sos:

  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka oleju




Wykonanie

Z udek usunąć kości oraz skórę, mięso pokroić w większą kostkę

Marynata:

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Imbir obrać, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do miski przełożyć jogurt, dodać oliwę, czosnek oraz wszystkie pozostała składniki marynaty, wymieszać.

Do marynaty włożyć pokrojone udka, przemieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki, nadziać na patyczki do szaszłyków. Obsmażać partiami przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Przełożyć je na duży talerz, a gdy wystygną, mięso zdjąć z patyczków.

Sos:

Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać.

Imbir obrać, drobno posiekać.

Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dosypać cukier, czosnek oraz posiekany imbir. Smażyć 2 minuty, po czym dodać garam masala, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Przemieszać składniki, smażyć kolejne 2 minuty.

Wlać przecier pomidorowy, wymieszać, gotować pod przykryciem 12 minut. Dodać mięso, dusić 20-25 minut. Na koniec wmieszać śmietanę kremówkę.

Kurczaka tikka masala podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub chlebkami naan.




Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kurczak tikka masala
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis