Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Kiszona kapusta

Print Friendly, PDF & Email

kiszona kapusta

Domowa kiszona kapusta zapewniła nam nieco pracy podczas marcowych dni kwarantanny. Na szczęście sporą główkę kapusty kupiliśmy już na początku marca, więc cały proces szatkowania i kiszenia odbył się zgodnie z planami. Pamiętam, że u mnie w rodzinnym domu co roku na jesień kisiło się kapustę w wielkich glinianych naczyniach. My jako dzieci włączani byliśmy w szatkowanie kapusty i jej ugniatanie – tak, tak, z umytymi nogami mogłyśmy skakać do woli po świeżej kapuście. Teraz na szczęście podczas kiszenia kapusty nasze dłonie i tłuczek do ziemniaków wystarczyły, aby ubić naszą porcję domowej kiszonej kapusty.

Kiszona kapusta – składniki

  • 1 główka białej kapusty (ok. 2,5 kg)
  • 40 g soli (20 g soli na 1 kg kapusty po usunięciu głąba)

Opcjonalnie:

  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 duża marchewka




Wykonanie

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, umyć ją.

Kapustę przekroić na 4 części, z każdej z nich usunąć głąb. Dużym nożem poszatkować każdy kawałek, starając się, aby kapusta była pokrojona jak najcieniej.

Poszatkowaną kapustę gnieść w dłoniach, przekładać do miski i co jakiś czas warstwy posypywać solą. Lekko ugnieść i odstawić na 60 minut.

Po tym czasie niewielką porcję kapusty przełożyć do glinianego wyparzonego naczynia, dokładnie ją ugnieść dłonią lub tłuczkiem do ziemniaków, tak aby kapusta puściła sok. Tak samo postępować z resztą kapusty.

Warstwy kapusty można przełożyć startą na dużych oczkach marchewką, połamanymi liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Dobrze ugniecioną kapustę, która puściła dużo soku, docisnąć wyparzonym talerzykiem, a na nim postawić np. słoiczek dżemu w celu obciążenia.

Gliniane naczynie szczelnie zamknąć np. reklamówką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 7-10 dni. Każdego dnia kapustę przebijać drewnianym patyczkiem, aby ją odgazować, po czym dokładnie ponownie ją ugnieść.

Ukiszoną kapustę przełożyć do wyparzonych dużych słoików, docisnąć ją i szczelnie zamknąć. Aby przerwać proces kiszenia, słoiki wstawić do lodówki lub zimnej piwnicy.

Domowa kiszona kapusta to doskonały dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu.




kiszona kapusta

kiszona kapusta

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kiszona kapusta
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *