Karp w piwnej panierce

M&B
Karp w piwnej panierce

Jedną z potraw, które podamy na wigilijny wieczór będzie karp w piwnej panierce. Właśnie raczymy się takim naszym eksperymentem kulinarnym i stwierdzamy, że warto się nim podzielić z naszą Rodzinką i Wami. 🙂 Karp smażony w piwnym naleśnikowym cieście wygląda na talerzu jak sztabki złota ;-), co może zapowiadać bogaty i dostatni rok. 🙂 Złocista panierka nie tylko zachwyca oczy, ale także przyjemnie chrupie, śmiało można powiedzieć, że jest o niebo lepsza od tej z restauracji. W środku zaś skrywa miękkiego i soczystego karpia.

Karp w piwnej panierce – składniki

  • 1 filet z karpia (ok. 1/2 kg)
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • sól, pieprz

Piwna panierka:

  • 300 ml jasnego piwa
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 12-13 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia filetów z karpia
  • olej do głębokiego smażenia






Wykonanie

Cebule obrać, pokroić w piórka.

Karpia dokładnie umyć, usunąć wszystkie łuski, ości oraz płetwy. Filet z karpia pokroić w paski o szerokości ok. 3-4 cm.

Na dno zamykanego naczynia wysypać 1/3 pokrojonej cebuli, wrzucić pokruszony liść laurowy, po ziarenku ziela oraz jałowca. Położyć połowę pasków z karpia, przykryć je 1/3 cebuli, dorzucić połamany listek oraz jałowiec i ziele angielskie. Ułożyć resztę filetów z ryby, przykryć pozostałą cebulą. Zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia kawałki karpia wyjąć z lodówki, usunąć cebulę i przyprawy, a rybę oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.

W tym czasie przygotować piwną panierkę. W miseczce wymieszać piwo z mąką ziemniaczaną, pszenną, granulowanym czosnkiem, pieprzem cytrynowym, kurkumą i chili. Piwne ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję, w razie potrzeby dodać trochę mąki.

W dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej.

Filety z ryby obtaczać w mące, następnie zanurzać w piwnym cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu kawałki karpia w cieście piwnym położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Karp w cieście piwnym najlepiej smakuje na gorąco, ale może też być przystawką na zimno.






Karp w piwnej panierce

Karp w piwnej panierce

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Karp w piwnej panierce
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis