Jajka faszerowane pastami rybnymi

M&B
jajka faszerowane pastami rybnymi

Jajka faszerowane pastami rybnymi to kolejna propozycja na odmienienie sposobu podawania wielkanocnych jajek. Tym razem jajka nadziewane są pastami z ryb, a dokładniej z wędzonej makreli, morszczuka i łososia. Pasty do nadziewania jajek przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy do utartych żółtek dodać kawałki wędzonych ryb, doprawić do smaku i ładnie wyporcjować do połówek białek. Jajka faszerowane pastami rybnymi z pewnością znajdą wielu amatorów podczas wielkanocnych rodzinnych spotkań.

Jajka faszerowane pastami rybnymi – składniki

  • 9 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego morszczuka
  • 100 g wędzonej makreli
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku






Wykonanie

Jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i przełożyć je do miski. Do żółtek dodać majonez i serek śmietankowy, pognieść widelcem lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę z żółtek podzielić na 3 części.

Do pierwszej części żółtek dodać kawałki wędzonego morszczuka i wmieszać posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do drugiej części dodać kawałki wędzonego łososia oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do trzeciej części dodać kawałki wędzonej makreli oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pasty rybne nakładać do połówek białek. Można to zrobić za pomocą łyżeczki, ale danie wygląda ładniej, jeśli pasty wyłoży się, używając rękawa i tylek cukierniczych.

Jajka faszerowana pastami rybnymi podawać schłodzone, można je wyłożyć na liściach sałaty, a całość ozdobić także kawałkami wędzonych ryb użytych do zrobienia nadzienia.






jajka faszerowane pastami rybnymi

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Jajka faszerowane pastami rybnymi
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis