Dynia marynowana

Do tej pory dynia marynowana gościła u nas za sprawą Rodziny, więc nie myśleliśmy o samodzielnym robieniu zapasów. Zmieniło się to w tym roku, gdy zastanawialiśmy się, co jeszcze smacznego można wyczarować z tego jesiennego warzywa. Zdecydowaliśmy się na dynię marynowaną w wersji lekko słodkiej z wyczuwalnym cynamonem, bardzo dobrze pasującą do obiadu, aż postanowiliśmy dorobić jeszcze trochę słoików. Z miejscem na półkach było ciężko, ale zdołaliśmy wszystko pomieścić i jesteśmy gotowi na nadchodzące, bezdyniowe miesiące. 🙂
Dynia marynowana – składniki
- 1 kg miąższu z dyni
- 180 ml octu 10%
- 400 ml wody
- 300 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- skórka z jednej cytryny
- 1 mały kawałek imbiru
- 1 laska cynamonu
- 3 goździki
|
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać (Hokkaido można dać ze skórką), wyciąć pestki i miękki środek, pokroić na kostki, odważyć 1 kilogram miąższu.
Do garnka włożyć wszystkie składniki oprócz dyni, zagotować. Dodać dynię i gotować, aż będzie al dente. Przełożyć do słoiczków, zalać marynatą, szczelnie zakręcić, najlepiej używając rękawic kuchennych.
Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, powkładać do niego słoiki z dynią, wlać ciepłej wody do wysokości 3/4 słoików. Dynię marynowaną gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut.
|
Podobne przepisy






1 Komentarze
Jola
31 października 2020 at 15:09
Pyszna. Zalewą bardzo dobra, smakuje całej rodzinie.