Drożdżówki z serem i rabarbarem

M&B
Drożdżówki z serem i rabarbarem

Drożdżówki z serem i rabarbarem to obowiązkowy majowy wypiek w naszym domu. To już niemalże tradycja, że co roku z rabarbaru robimy ciasto drożdżowe, ciasto ucierane, crumble oraz drożdżówki. Każdego roku zmieniamy składniki drożdżowego ciasta, tym razem skorzystaliśmy z przepisu na delikatną, maślaną chałkę. Drożdżówki z rabarbarem i serem były mięciutkie i puszyste, dobrze smakowały również drugiego i trzeciego dnia po upieczeniu. 🙂

Drożdżówki z serem i rabarbarem – składniki

Drożdżowe ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g)
  • 100 g masła
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Serowe nadzienie:

  • 250 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżki śmietany 18%

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka




Przygotowanie

Drożdżowe ciasto:

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko podgrzane do ok. 30oC, wsypać dwie łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.

Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia.

Do misy robota kuchennego wsypać mąkę, sól, dodać ubite z cukrem żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Przy użyciu haka wyrobić jednolite ciasto lub zagniatać je ręcznie przez ok. 10 minut. Następnie powoli wlewać rozpuszczone masło, wyrobić do wchłonięcia się masła. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.

Serowe nadzienie:

Biały ser, żółtko, cukier, śmietanę, masło oraz skórkę startą z pomarańczy zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić na małe kawałki. Zasypać go cukrem, odstawić na 20 minut.

Wykonanie

Drożdżowe ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką, krótko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, dużym kubkiem wykrawać koła. Na środku każdego z nich zrobić palcami wgłębienie, zostawiając ok. 1 cm brzegu. We wgłębienie włożyć porcję białego sera, na nim ułożyć kawałki rabarbaru.

Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi dość duże odstępy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie zrobić kruszonkę, zagniatając w misce masło, mąkę i cukier. Włożyć do lodówki.

Wyrośnięte drożdżówki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 20 minut.

Drożdżówki z serem i rabarbarem po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.




Drożdżówki z serem i rabarbarem

Drożdżówki z serem i rabarbarem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Drożdżówki z serem i rabarbarem
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis