Dolma – gołąbki zawijane w liście winogron

M&B
Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron

Pomysł na gołąbki zawijane w liście winogron przyszedł nam do głowy, gdy zobaczyliśmy Wujka, który przycinał swoje winorośla. Wybraliśmy więc kilkadziesiąt największych liści winogron, aby zrobić z nich gołąbki. Nadzienie stanowi kleisty ryż wymieszany z surowym mięsem mielonym, doprawione oregano i tymiankiem. Gołąbki dolma bardzo nam smakowały, głównie dzięki niepowtarzalnemu smakowi winogronowych liści, które mają kwaśny smak, przypominający świeże kiszonki.

Dolma – gołąbki zawijane w liście winogron – składniki

  • 50 liści winogron (+ dodatkowe liście do wyłożenia garnka)
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem, zeszklić. Dodać obrany i posiekany czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, wylać na sitko, przelać zimną wodą.

Liście winogron opłukać, oderwać ogonki. Partiami wkładać do wrzące wody, gotować 3 minuty, po czym przełożyć do miski z bardzo zimną wodą. Wyjąć i osuszyć.

Do miski włożyć mięso mielone, dodać cebulę z czosnkiem, wsypać ryż oraz przyprawy, całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liście winogron układać na blacie częścią od oderwanego ogonka do siebie. Na środek każdego z nich wykładać porcję nadzienia (ok. 1 łyżki), boki złożyć do środka, następnie zwijać, zaczynając od dolnej części.

Dno garnka o grubym dnie wyłożyć liśćmi winogron, na nich ciasno ułożyć gołąbki dolma, wlać szklankę wody, przykryć pozostałymi liśćmi. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.

Gołąbki zawijane w liście winogron można podawać polane oliwą lub z sosem pomidorowym.




Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron

Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron

Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron

Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis