Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami

M&B
Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami

Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami powstało dosłownie w ciągu godziny. Podzieliliśmy się bowiem obowiązkami, Bartek szykował śliwki i owsianą kruszonkę, a ja karmelizowałam przygotowane owoce. Jak możecie sobie wyobrazić, z wielką niecierpliwością czekaliśmy na koniec pieczenia, w mieszkaniu unosiły się bowiem słodkie zapachy karmelizowanych śliwek i cynamonu, a pod koniec pieczenia także maślanej kruszonki. Robienie zdjęć w takich warunkach nie było łatwe, tym bardziej z wielką radością i ochotą chwyciliśmy swoje porcje i zasiedliśmy na kanapie, aby spałaszować crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami. 🙂

Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami – składniki

Karmelizowanie śliwki:

Owsiana kruszonka:




Wykonanie

Owsiana kruszonka:

Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę oraz cukier. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozgniatać między palcami, aby składniki się połączyły i powstała kruszonka. Wstawić do lodówki.

Karmelizowane śliwki:

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.

Na suchą patelnię wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Wrzucić masło, przemieszać, aby się roztopiło i połączyło z cukrem. Rozłożyć śliwki, karmelizować do momentu puszczenia soku przez owoce. Posypać płatkami migdałowymi, cynamonem, imbirem i kardamonem, dodać także goździki. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 3-4 minuty.

Kokilki lub naczynie żaroodporne wypełnić karmelizowanymi śliwkami z migdałami, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 30-35 minut, do zrumienienia się kruszonki.

Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami podawać na ciepło, polecamy także dodatek gałki lodów waniliowych.




Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami

Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis