Ciasto Trzech Króli Galette des Rois

M&B
Ciasto Trzech Króli Galette des Rois

Ciasto Trzech Króli (Galette des Rois) to deser pieczony we Francji podczas obchodów święta Trzech Króli. Francuzi do pysznej masy migdałowej wkładają ziarenko fasoli lub migdał, który jest najważniejszy podczas krojenia ciasta i dostarcza wielu emocji. Osoba, która w swojej porcji znajdzie cały migdał, otrzymuje specjalnie przygotowaną koronę i przez cały dzień chodzi, czując się jak król. U nas pierwsze dwa kawałki nie przyniosły rozstrzygnięcia i na razie panuje bezkrólewie. 😉

Ciasto Trzech Króli Galette des Rois – składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 125 g mielonych migdałów
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 2 jajka wielkości L
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 migdał

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta




Wykonanie

Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę.

Do misy miksera włożyć masło, wsypać mielone migdały, cukier oraz cukier wanilinowy. Zmiksować do połączenia się składników. Następnie wbić pierwsze jajko, wmiksować je w masę, po czym wbić drugie jajko i je również wmiksować. Na koniec w migdałową masę wmieszać aromat migdałowy, skórkę startą z pomarańczy oraz cały migdał. Masę wstawić do lodówki na 20 minut i równocześnie wyjąć z niej ciasto francuskie, aby się ogrzało i nie pękało podczas rozwijania.

Z obu blatów ciasta francuskiego wyciąć takiej samej wielkości koła, używając dużego talerza jako szablonu. Pierwsze koło położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na nim rozprowadzić masę, zaczynając od środka – należy zachować 2-2,5 cm wolnego brzegu. W dalszej kolejności nałożyć drugie koło, zlepić brzegi, dokładnie dociskając je do siebie, aby masa migdałowa nie wypłynęła podczas pieczenia. Dodatkowo łączenie obu ciast można ozdobić, przyciskając np. widelec lub trzonek łyżeczki.

Wierzch ciasta ozdobnie ponacinać, uważając aby go nie przekroić, i posmarować rozkłóconym jajkiem.

Ciasto Trzech Króli wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 25-30 minut – aż ciasto nabierze złocistego koloru.




Ciasto Trzech Króli Galette des Rois

Ciasto Trzech Króli Galette des Rois

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto Trzech Króli Galette des Rois
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis