Ciasteczka owsiane z żurawiną
Ciasteczka owsiane z żurawiną to pomysł na szybką i zdrową przekąskę. Ciasteczka z płatków owsianych można zrobić w przeciągu 30 minut (włącznie z pieczeniem), więc jest to fajna alternatywa, gdy w domu nie ma nic słodkiego do kawy. Zdrowe ciasteczka z płatkami, żurawiną i ziarnami słonecznika świetnie sprawdzą się także jako dodatek do ciepłego wieczornego mleka, będzie to smaczne i przyjemne zakończenie dnia. 🙂
Ciasteczka owsiane z żurawiną – składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 100 g masła
- 2 jajka wielkości L
- 3 czubate łyżki mąki chlebowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka ziaren białego sezamu
|
Wykonanie
Masło rozpuścić w mikrofalówce lub garnuszku na małym ogniu, odstawić.
Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę chlebową, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, żurawinę (można ją pokroić na mniejsze kawałki), słonecznik i sezam, wymieszać. Następnie wlać rozpuszczone masło oraz wbić jajka, ponownie wymieszać, aby składniki suche połączyły się z mokrymi.
W ręku formować kule wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać je, nadając okrągły kształt. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
Ciasteczka owsiane z żurawiną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
|