Spaghetti carbonara

M&B
Spaghetti carbonara

W tym tygodniu mieliśmy Gościa, który późno wracał do domu i należało tak zaplanować posiłki, aby wieczorem zjeść ciepłe danie, które szybko się przyrządza. Nasz wybór padł na spaghetti carbonara w nieco zmienionej wersji, bo zamiast śmietanki dodaliśmy mascarpone. W czasie gdy makaron się gotował, zrobiliśmy sos i po chwili gorące danie było już na stole. Nam i naszemu Gościowi włoskie spaghetti carbonara bardzo smakowało. 🙂

Spaghetti carbonara – składniki

  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 120-150 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • makaron spaghetti




Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę. Boczek także pokroić w kostkę. Oba składniki wsypać na suchą patelnię, podsmażać, aż cebula się zeszkli, a boczek usmaży.

Makaron ugotować, odlać ale nie przelewać zimną wodą, na gorąco włożyć na patelnię z boczkiem i cebulą – wymieszać, trzymając na małym ogniu. Dodać mascarpone i mieszać do rozpuszczenia się serka.

Odstawić z palnika, wlać żółtka, dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Spaghetti carbonara wyłożyć na talerze, posypać solą i pieprzem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Spaghetti carbonara
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis