Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Żytni chleb

Print Friendly, PDF & Email

żytni chleb

Ponownie wróciliśmy do pieczenia domowego pieczywa – tym razem zdecydowaliśmy się na żytni chleb na świeżych drożdżach. Z prawie pół kilograma mąki otrzymaliśmy kształtny bochenek, który chciało się od razu zjeść. Żytni chleb różni się od wypiekanego tylko z pszennej mąki, ponieważ nie wyrasta tak szybko, jest bardziej zwarty i mniejszy. Z przyjemnością zasiedliśmy do śniadania, stawiając na stole świeży, pachnący i chrupiący chleb z mąki żytniej oraz pasujące do niego dodatki.

Składniki na żytni chleb

  • 450 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 50 g płatków owsianych




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać szklankę ciepłej wody (ok. 30oC), wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mąki wsypać do miski, dodać pozostałą wodę, sól, płatki owsiane oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć je ściereczką i pozostawić na 90 minut w cieple.

Na blat oprószony żytnią mąką wyłożyć ciasto, krótko je zagnieść i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować z niego bochenek. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180oC, na dolny poziom wsunąć blachę z gorącą wodą, na środek blachę z chlebem. Piec z termoobiegiem ok. 60 minut.

Po upieczeniu żytni chleb od razu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.