Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Żurek na zakwasie

Print Friendly, PDF & Email

żurek_na_zakwasie

Żurek w wielu domach podawany jest na niedzielne, wielkanocne śniadanie. Choć jest to zupa, którą można zrobić sobie każdego dnia, w ten świąteczny poranek smakuje wyjątkowo. Jeśli przy stole dodamy, że żurek zrobiliśmy z domowego zakwasu, zaplusujemy nawet u teściowej. 😉

Składniki
  • 600 ml zakwasu na żurek
  • 5 białych surowych kiełbas
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • jajka ugotowane na twardo
  • chrzan tarty
  • kwaśna śmietana




Wykonanie

Wszystkie warzywa obrać i umyć, ziemniaki dodatkowo pokroić w dużą kostkę.

Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie oraz liście laurowe. Od momentu zawrzenia gotować 10 minut. Dodać kiełbasę, ziemniaki i czosnek oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 25-30 minut.

Warzywa i kiełbasę wyjąć z garnka, wlać rozmieszany zakwas i gotować kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz cukrem.

Jajka przekroić na pół, marchewkę i kiełbasę pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i zalać gorącym żurkiem. Dodatkowo można podać tarty chrzan oraz kwaśną śmietanę.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.