Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Print Friendly, PDF & Email

zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Na sobotni obiad zrobiliśmy zupę z pieczonej papryki i pomidorów, do której dobraliśmy dojrzewający ser kozi. Pieczona papryka ma ciekawy, wędzony posmak, dlatego chętnie wykorzystujemy ten sposób na jej przygotowanie. Krem z pieczonej papryki z pomidorami polecamy wszystkim, którzy mają dość pomidorowej zrobionej z rosołu z wczoraj. 😉

Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów

  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg pomidorów
  • 1 l rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kawałek papryczki chili
  • 2-3 listki świeżej mięty

Dodatkowo:

  • 250 g sera koziego dojrzewającego




Wykonanie

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć łodygę, wyciąć pestki i białe błonki.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim połówki papryk skórką do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem przez 30 minut. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, przykryć przykrywką i odstawić do wystygnięcia. Upieczone papryki można również umieścić w misce i przykryć ją folią spożywczą. Z zimnych papryk zdjąć skórkę.

Pomidory umyć, sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę. Przekroić je na 4 części, usunąć biały, twardy środek oraz pestki.

Do garnka wlać rosół, włożyć papryki oraz pomidory, dodać obrane ząbki czosnku, liście mięty i posiekaną papryczkę chili. Gotować 20 minut na średnim ogniu, zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę z pieczonej papryki i pomidorów podawać z pokuszonym kozim serem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.