Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zupa z papryki

Print Friendly

zupa z papryki

Wreszcie rozpoczął się sezon na papryki i ich ceny spadły, tak więc można kupować je w większej ilości i używać jako główny składnik dań. Na początek ugotowaliśmy zupę paprykową o pięknym pomarańczowym kolorze. Ma bardzo przyjemny, delikatny, paprykowy smak, który przypadnie do gustu także dzieciom. Zupa z papryki podana z makaronem lub szpeclami stanowi nie tylko smaczny, ale również sycący obiad.

Składniki na zupę z papryki

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 750 ml gorącego rosołu
  • 1 duża cebula
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 szczypty ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • słodka lub kwaśna śmietana
  • makaron lub szpecle



Wykonanie

Papryki umyć, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nastawionego na funkcję grill na maksymalnym grzaniu. Podpiekać 20-30 minut, aż skórka się pomarszczy, a nawet sczernieje – w trakcie papryki kilka razy odwracać. Po tym przełożyć je do miski lub głębokiego naczynia, przykryć folią spożywczą i zostawić na 15 minut. Zdjąć skórkę, usunąć pestki i zieloną łodygę, pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Oba wrzucić do garnka o grubym dnie z rozgrzanym olejem, dosypać tymianek i ostrą paprykę, smażyć, aż cebula się zeszkli.

Do garnka wlać gorący rosół, dodać paprykę, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie zupę paprykową dokładnie zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę z papryki podawać z ugotowanym makaronem lub szpeclami, opcjonalnie także z dodatkiem śmietany.

zupa z papryki




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.