Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zupa z klopsikami

Print Friendly

zupa z klopsikami

Na naszym stole rzadko goszczą zupy, ale przepis na zupę z klopsikami, znaleziony w starej gazecie, wydawał się nam warty wypróbowania. Zupa z klopsikami okazała się pożywną, smaczną i kolorową propozycją na przygotowanie prostego obiadu. Ponieważ ma wkładkę w postaci mięsnych klopsików, z pewnością zasmakuje również każdemu Mężczyźnie, który preferuje treściwe dania.

Składniki na zupę z klopsikami

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 kromki chleba
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Zupa:

  • 2 litry rosołu
  • 750 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 pęczek koperku



Wykonanie

Klopsiki:

Chleb namoczyć w zimnej wodzie, pozostawić na kilkanaście minut, odcisnąć.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.

Do miski włożyć mięso mielone, namoczone i odciśnięte kromki chleba, dodać cebulę, czosnek, jajko i paprykę w proszku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, posolić i popieprzyć. Z mięsnej masy formować małe kulki.

Klopsiki włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Przełożyć na talerz.

Zupa:

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażać ok. 10 minut.

W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę oraz zagotować rosół w dużym garnku.

Do rosołu przełożyć warzywa z patelni, dodać cebulę oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotować 15 minut.

Do garnka włożyć klopsiki, dalej gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.

Zupę z klopsikami podawać posypaną posiekanym koperkiem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.