Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Print Friendly, PDF & Email

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to propozycja na zdrową i pożywną zupę. W tym przepisie pokazujemy, w jaki sposób przygotować wegańską wersję zupy na bazie wywaru z warzyw. Wystarczy do niego dodać obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, a po ugotowaniu dodać świeże listki bazylii i zblendować. Tak przygotowana zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest lekką, aromatyczną i sycącą propozycją zmieniającą nieco utarte spojrzenie na tradycyjną pomidorówkę.

Składniki na

  • 1 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 6-8 listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • sól, pieprz, cukier do smaku




Wykonanie

Marchewki, pietruszkę, seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę.

Do garnka wlać 1 litr wody, wrzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować przez godzinę, po czym wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

W czasie, gdy gotuje się wywar warzywny, pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać je ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Tak przygotowane pomidory wrzucić do gotujących się warzyw i gotować 10-15 minut. Odstawić z ognia, dodać bazylię, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Zupę pomidorową ze świeżych pomidorów podawać z ulubionym makaronem lub ryżem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

2 + 13 =