Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami

Print Friendly, PDF & Email

zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami

Zupa owocowa pojawia się każdego roku na naszym stole, tym razem jest to zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami. Darom ogrodów i sadów nie mogliśmy się oprzeć podczas sobotniej wizyty na bazarku. Praktycznie każde stoisko było zastawione łubiankami z truskawkami, a na ladach leżały dorodne, tańsze niż w zeszłym roku czereśnie. Pomyśleliśmy o połączeniu ich w zupie i dołączeniu rabarbaru, który czekał już w domu. Od razu po przygotowaniu zjedliśmy zupę na ciepło z makaronem, a następnego dnia ze względu na upał chłodziliśmy się, jedząc ją na zimno.

Składniki na zupę owocową z truskawkami, rabarbarem i czereśniami

  • 500 g truskawek
  • 300 g czereśni
  • 200 g rabarbaru
  • 2 cząstki anyżu
  • 1/2 kory cynamonu
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • cukier do smaku




Wykonanie

Czereśnie umyć, usunąć ogonki, wydrążyć pestki.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, duże owoce przekroić na pół.

Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki.

Do garnka wlać 1 1/2 litra wody, wsypać wszystkie owoce, dodać anyż i korę cynamonu – zamiast niej można dodać 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Postawić na ogniu, gotować 10 minut.

W połowie szklanki zimnej wody rozrobić budyń, wlać go do zupy owocowej, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty. Zupę odstawić z ognia, wyjąć z niej część owoców, anyż oraz korę cynamonu, zblendować. Doprawić do smaku cukrem.

Zupę owocową z truskawkami, rabarbarem i czereśniami podawać z makaronem, ryżem lub kaszą manną ugotowaną na gęsto. Ozdobić odłożonymi owocami.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami
Opublikowana
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 Komentarzy

  1. 11 czerwca 2018    

    Zupy owocowe pamiętam ze swojego dzieciństwa…
    Najbardziej lubiłam wiśniową…
    Twoja wieloowocowa bardzo przypadła mi do gustu!

    • M&B
      11 czerwca 2018    

      Bardzo nam miło. 🙂 Jeszcze można ją w tym roku zrobić, składniki nadal są dostępne. Smacznego. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

19 − 14 =