Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zupa ogórkowa

Print Friendly, PDF & Email

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa, czyli jedna z tradycyjnych polskich zup zagościła na naszym stole. W pierwszy mroźny zimowy dzień ugotowaliśmy duży garnek rozgrzewającej zupy z kiszonych ogórków. Dla wzmocnienia smaku i aromatu użyliśmy wędzonego boczku oraz świeżego koperku. Oboje pochodzimy z różnych miejsc Polski, ale w naszych domach ogórkową tak samo się robi i już na talerzu doprawia kwaśną śmietaną.

Składniki na zupę ogórkową

  • 1/2 kg kiszonych ogórków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie kwaśna śmietana




Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również obrać i umyć, pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do garnka wlać 2 litry zimnej wody, włożyć boczek i gotować 20 minut. Zebrać szumowiny, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, dodać starte warzywa. Po 15 minutach wyjąć boczek, wrzucić ziemniaki, gotować do czasu, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć pokrojony w kawałki boczek.

Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem, można także dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany.




1 Komentarz

  1. 9 stycznia 2016    

    Smakowita zupa na chłodne dni:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

4 × 3 =