Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zupa krem z zielonych szparagów

Print Friendly, PDF & Email

zupa krem z zielonych title=

Wiosna powoli się kończy, a wraz z nią wiele owoców i warzyw, na które czekało się cały rok. Nasz blog w maju i czerwcu wzbogacił się o wiele przepisów z wykorzystaniem szparagów, truskawek i rabarbaru. Jednym z ostatnich przepisów kończącym ten sezon jest zupa krem z zielonych szparagów ugotowana na wywarze z młodej włoszczyzny. Ponieważ lubimy mięsne dodatki, podaliśmy ją z chipsem z boczku.

Składniki na zupę krem z zielonych szparagów

  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora (biała część)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • kilka plasterków boczku w cienkich plasterkach
  • 2 łyżki masła




Wykonanie

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Por dokładnie opłukać, żeby pozbyć się ewentualnego piasku. Warzywa przełożyć do garnka, wlać 1 litr wody, dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego, posolić. Gotować pod przykryciem 15 minut.

W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zielone szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, grubsze sztuki dodatkowo od połowy obrać, następnie wszystkie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojone ziemniaki oraz cebulę, smażyć 10 minut. Przełożyć do garnka z włoszczyzną.

Na tę samą patelnię wsypać szparagi, smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia się, przesypać do garnka. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie – ok. 15-20 minut. W razie potrzeby dolać wody.

Plastry boczku rozłożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec z termoobiegiem 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC. Boczek również można usmażyć na suchej patelni.

Z zupy wyłowić ziele angielskie oraz liść laurowy, wyjąć włoszczyznę, zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Zupę krem z zielonych szparagów podawać z chipsami z boczku.




zupa krem z zielonych szparagów

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Zupa krem z zielonych szparagów
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

seven − six =