Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zupa krem z pieczarek

Print Friendly

zupa_krem_z_pieczarek

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w kremowych zupach, więc chętnie poszukujemy na nie nowych pomysłów i inspiracji. W tej główną rolę odgrywają pieczarki, które doskonale współgrają z tymiankiem i rozmarynem. Przepis prosty, większość składników zazwyczaj jest w domach, więc gdy najdzie ochota na smaczną i aromatyczną zupę krem, to tę jak najbardziej polecamy. 🙂

Składniki
  • 500 g pieczarek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka igiełek świeżego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki dokładnie umyć, podzielić na ćwiartki, razem wrzucić na patelnię z olejem, chwilę podsmażać.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać, dodać na patelnię, doprawić tymiankiem i rozmarynem, smażyć 5 minut, często mieszając.

Do rosołu dodać zawartość patelni, zagotować i od tego czasu trzymać na ogniu 15-20 minut.

Wlać kremówkę, gotować 5 minut, dokładnie zblendować. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.