Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zupa krem z dyni

Print Friendly, PDF & Email

zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to moja ulubiona jesienna zupa. Jej smak poznałam kilka lat temu i od tamtej pory co roku gości na naszym stole. Dwa lata temu przywitałam nią Mojego B., nagotowałam duży gar, który jedliśmy trzy dni i wydawało mi się, że Jemu smakuje tak samo jak mnie. Dopiero po roku przyznał się, że zupa całkowicie rozminęła się z Jego gustem. Tegoroczną zupę krem z dyni zrobił sam, wyszła znakomita, ale się na nią nie skusił, co mnie cieszy – więcej dla mnie. 🙂

Składniki na zupę krem z dyni

  • 400 g miąższu z dyni
  • 750 ml wywaru z warzyw lub rosołu
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 niewielki kawałek świeżego imbiru
  • 1/4 papryki chilli
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Dynię umyć, obrać skórkę, usunąć miękki środek z pestkami. Pokroić na małe kostki.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, pokroić na cienkie plastry.

Imbir obrać, drobno posiekać. Paprykę chilli umyć, pokroić w cienkie półplasterki.

Do garnka nalać niewielką ilość oleju, wrzucić imbir, chilli, goździki i kminek. Chwilę podsmażyć, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Dodać marchew, pietruszkę i seler, smażyć 5 minut. Wlać ostrożnie wywar lub rosół, gotować kolejne 10 minut, wsypać dynię. Przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu do miękkości dyni.

Wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Zupę krem z dyni doprawić do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

14 − 12 =