Zupa krem z czerwonej kapusty

M&B
Zupa krem z czerwonej kapusty

Z dużej głowy czerwonej kapusty powstała kolejna potrawa – zupa krem. Pierwsze wrażenie smakowe plasuje ją w okolicach barszczu ukraińskiego, później odczuwa się lekką nutę czerwonego wina oraz octu balsamicznego. Podaliśmy ją z groszkiem ptysiowym ale równie odpowiednie będą grzanki z chleba. Następnym razem planujemy dodać do niej ugotowaną białą fasolę, będzie zapewne wspaniała. 🙂

Zupa krem z czerwonej kapusty – składniki
  • 400 g czerwonej kapusty
  • 3 szalotki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka dżemu śliwkowego
  • 1 1/2 l wywaru warzywnego lub rosołu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana 18%




Przygotowanie

Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, usunąć głąb, odważyć 400 g, posiekać.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małą kostkę.

Szalotki posiekać, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Dodać kapustę i ziemniaki, podsmażać 5-10 minut.

Do garnka wlać wywar lub rosół, przełożyć do niego zawartość patelni, dodać wino, sok z pomarańczy i dżem, wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować 30-40 minut.

Gdy zupa jest już ugotowana, zmiksować ją blenderem. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku.

Można podawać dodatkowo z kwaśną śmietaną i groszkiem ptysiowym.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa krem z czerwonej kapusty
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Poprzedni przepis Następny przepis