Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zupa krem z batatów

Print Friendly

zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów to świetny pomysł na przygotowanie szybkiego, smacznego i gorącego posiłku. Sprawdził się i u nas, gdy pewnego dnia wróciliśmy dość późno do domu, a w lodówce nie mieliśmy przygotowanego wcześniej obiadu. Na szczęście mieliśmy bataty, z których dosłownie w pół godziny zrobiliśmy zupę krem.

Składniki na zupę krem z batatów

  • 2 bataty
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 kawałek papryczki chili
  • 4-5 ziarenek kolendry
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • sól do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Bataty, cebulę i marchewkę obrać, pokroić w dużą kostkę.

Chili, kolendrę i pieprz rozgnieść w moździerzu.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać przyprawy, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone warzywa, smażyć ok. 5 minut, po czym przełożyć zawartość patelni do garnka. Dolać wywar warzywny, gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Odstawić z ognia, zblendować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji, w razie potrzeby doprawić do smaku solą.

Zupę krem z batatów podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kleksem kwaśnej śmietany.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.