Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zupa jagodowa

Print Friendly

zupa jagodowa

Zupa jagodowa to z pewnością wspomnienie z dzieciństwa nie jednego z nas. U mnie zawsze podawało się ją na gorąco z makaronem, u Bartka zaś na zimno i z kaszą manną. Dzisiaj na śniadanie swoją zupę jagodową podgrzałam i zabieliłam łyżeczką słodkiej śmietany, a Mój Mężczyzna pozostał wierny swoim wspomnieniom z dziecięcych lat. Jak widać niektóre rzeczy się nie zmieniają. 🙂

Składniki na zupę jagodową

  • 300 g jagód
  • 1 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kisielu wiśniowego



Wykonanie

Jagody przebrać, szybko opłukać.

Do garnka wlać wodę, wsypać jagody i cukier. Zagotować. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzić kisiel, wlać go do gotujących się owoców. Zupę ponownie zagotować i zdjąć z ognia.

Zupę jagodową można podawać gorącą lub na zimno. Dodatkami do niej mogą być grzanki, makaron, lane kluski lub ugotowana na gęsto kasza manna.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.