Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zupa dyniowa z gruszką

Print Friendly, PDF & Email

zupa dyniowa z gruszką

Zupa dyniowa z gruszką jest jesienną propozycją dla zapracowanych i głodnych osób, które nie mają czasu na długie stanie przy kuchence. Jej przygotowanie można jeszcze przyspieszyć, podsmażając surową dynię, zamiast podpiekać ją w piekarniku. Nam połączenie dyni i gruszki bardzo zasmakowało, zupa dyniowa z gruszką jest słodka, aromatyczna i rozgrzewająca.

Składniki na zupę dyniową z gruszką

  • 500 g dyni Hokkaido
  • 2 gruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru
  • 1 goździk
  • 1 szczypta chili
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju



Wykonanie

Dynię umyć, wyciąć nasiona oraz miękką część miąższu. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka. Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Cebulę i umyte gruszki obrać, pokroić w kostkę.

Do garnka wlać olej i dodać masło. Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażać, po czym dodać gruszki, goździk, cynamon, imbir oraz chili. Smażyć, aż składniki będą miękkie i szkliste. Dodać dynię, jeszcze 2 minuty pozostawić na ogniu.

Do garnka dolać ok. 1,5 litra wody, gotować 20-25 minut, zblendować.

Zupę dyniową z gruszką podawać na gorąco np. ze skarmelizowaną gruszką, podprażonymi ziarnami dyni oraz czarnuszki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

eight − six =