Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ziemniaki pieczone z oregano

Print Friendly, PDF & Email

ziemniaki pieczone z oregano

Ziemniaki pieczone są jednym z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Najczęściej przygotowujemy je podczas pieczenia mięsa, kiedy to na dolny poziom można włożyć blachę wypełnioną odpowiednio przygotowanymi ziemniakami. A cały proces przygotowywania pieczonych ziemniaków zaczerpnęliśmy od Szwagra Eda, który robi je najlepiej pod słońcem. 🙂 Chcąc sobie zapewnić sukces kulinarny i podać złociste, chrupiące i smaczne pieczone ziemniaki, należy na początku wybrać odpowiedni rodzaj ziemniaków – sałatkowe (typ A) lub ogólnoużytkowe (typ B). W sklepach można kupić gotowe, umyte ziemniaki do pieczenia, ale ich cena jest kilkukrotnie wyższa od tych „zwykłych”, które do pieczenia nadają się równie dobrze.

Składniki na ziemniaki pieczone z oregano

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól gruboziarnista i kolorowy pieprz w ziarenkach




Wykonanie

Ziemniaki kupione do pieczenia umyte, gotowe do pieczenia pokroić na kostkę, ziemniaki niemyte umyć, obrać i pokroić na kostkę.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej ziemniaki i gotować przez 3-4 minuty od momentu zawrzenia wody. Odcedzić, zdjąć pokrywkę i pozostawić na kilka minut, po czym ponownie nałożyć pokrywkę i wstrząsnąć garnkiem z ziemniakami kilka razy.

W czasie gdy woda się gotuje, rozgrzać piekarnik do 200oC, a na blachę z piekarnika wlać olej i wstawić ją do środka. Gdy olej jest gorący, wrzucić przygotowane ziemniaki, rozłożyć je tak, aby nie leżały na sobie warstwami, posypać oregano oraz zmieloną solą i zmielonym kolorowym pieprzem, delikatnie przemieszać. Piec 25 minut, wysunąć blachę, przemieszać ziemniaki i ponownie wsunąć do piekarnika na kolejne 25 minut. Gdy pieczone ziemniaki z oregano zrobią się złociste, przełożyć do miski i od razu podawać.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.