Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ziemniaki Hasselback

Print Friendly, PDF & Email

ziemniaki hasselback

Ziemniaki Hasselback, znane także jako„ziemniaki harmonijkowe”, nieodłącznie kojarzą mi się z jedzeniem przygotowanym przez Mamę Eda, która przygotowywała je zazwyczaj podczas goszczenia nas u siebie w domu. Pyszne, chrupiące, maślano-ziołowe ziemniaki zawsze budziły mój zachwyt, a co najlepsze przy stole nikogo nie dziwiło, że biorę ich sobie nieco więcej od innych. 😉 Podczas kilkukrotnego przygotowywania ziemniaków Hasselback przekonaliśmy się, że bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Kiedyś kupiliśmy ziemniaki przeznaczone specjalnie do pieczenia, ale efekt końcowy był najgorszy ze wszystkich dotychczasowych, ziemniaki miały spieczoną skórkę, a w środku nadal były twarde i zbite. Innym razem kupiliśmy na bazarku popularną odmianę, tym razem ziemniaki rozpadły się podczas pieczenia. Te ze zdjęcia kupiliśmy w sieciówce i jak widać ziemniaki Hasselback prezentowały się bardzo dobrze, smak i konsystencja także była odpowiednia.

Składniki na ziemniaki Hasselback

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól gruboziarnista




Wykonanie

Ziemniaki wyszorować, od spodu odciąć niewielki plasterek, co zapobiegnie przesuwaniu się ziemniaka podczas krojenia.

Aby ułatwić sobie nacinanie ziemniaków i mieć pewność, że nie przetnie się ich na pół, proponujemy zastosować trik Jamiego Oliviera, czyli ziemniaki położyć pomiędzy trzonkami dwóch drewnianych łyżek do mieszania. Następnie przytrzymując ziemniak, ponacinać go w poprzek ostrym nożem mniej więcej co 2-3 milimetry.

Ziemniaki położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie posmarować je oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem). Piec 20 minut.

W tym czasie w garnku na małym ogniu rozpuścić masło z dodatkiem rozgniecionych ząbków czosnku. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, posmarować je ze wszystkich stron masłem, zwracając uwagę, aby wpłynęło ono między nacięcia, posypać solą. Ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec ziemniaki jeszcze 40 minut, mniej więcej co 10 minut posmarować je masłem.

Upieczone ziemniaki Hasselback podawać na gorąco jako dodatek do obiadu lub podobnie jak frytki z aromatycznymi sosami.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Ziemniaki Hasselback
Opublikowana
Czas pieczenia
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

seven − one =