Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zielone szparagi z jajkiem poszetowym

Print Friendly

zielone szparagi z jajkiem poszetowym

W tym roku późno wchodzimy w sezon szparagowy, ale zaczynamy od klasyka i proponujemy zielone szparagi z jajkiem poszetowym. Taką smakowitą kolację przygotowaliśmy w czasie wizyty naszego Gościa, pomysł sprawdził się idealnie, gdyż danie przygotowuje się szybko, jest kolorowe i lekkie, a jednocześnie sycące. Tak nam ono zasmakowało, że szparagi z jajkiem w koszulce zrobiliśmy kilka dni później, tym razem jajko ugotowaliśmy innym sposobem – w foli spożywczej. Kto wie, czy jeszcze w tym roku nie przygotujemy tego dania ponownie. 🙂

Składniki na zielone szparagi z jajkiem poszetowym

Szparagi:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu

Jajko poszetowe:

  • jajka
  • 2 łyżeczki octu 10%

Dodatkowo:

  • sos holenderski




Przygotowanie

Szparagi:

Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, opłukać pod bieżącą wodą.

W garnku zagotować wodę (ok. 2 litry) z dodatkiem soli, cukru i octu. Włożyć szparagi, gotować około 10 minut, po czym wyjąć na talerz.

Jajko poszetowe:

Każde jajko należy przygotowywać oddzielnie.

W garnku zagotować ok. 1 litr wody z dodatkiem octu. Zmniejszyć ogień, tak aby woda tylko bulgotała. Mieszając łyżką, doprowadzić do powstania wiru, po czym w jego środek wlać jajko wbite wcześniej do miseczki. Trzymać na ogniu 2-3 minuty. Jajko poszetowe wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik.

Wykonanie

Szparagi ułożyć na talerzach, polać sosem holenderskim, wyłożyć jajka w koszulce. Podawać z pieczywem lub grzankami np. z żółtym serem.





zielone szparagi z jajkiem poszetowym

1 Komentarz

  1. 28 maja 2017    

    Smacznie i zdrowo! 🙂 Super przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.