Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Żeberka w słodko-pikantnej marynacie

Print Friendly

żeberka w słodko-pikantnej marynacie

Nasze żeberka w pikantno-słodkiej marynacie to odpowiedź na rozpoczęty sezon grillowania, który wyraźnie już czuć w unoszącym się zapachu smażonego mięsa. Niestety my na grillowanie musimy poczekać do wakacji, więc kupione żeberka upiekliśmy w piekarniku. Dzień wcześniej przygotowaliśmy pikantno-słodką marynatę, która podkreśliła smak mięsa, a razem z wytapiającym się tłuszczem stworzyła bardzo apetyczny sos. Jeszcze kilka tygodni i w ten sposób przygotowane żeberka położymy na ruszcie rozgrzanego grilla. 🙂

Składniki na żeberka w słodko-pikantnej marynacie

  • 1 kg żeberek
  • 5 łyżek ketchupu (pikantnego)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru trzcinowego



Wykonanie

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

W naczyniu wymieszać ketchup, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną chili oraz cukier trzcinowy.

Mięso pokryć marynatą, włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia żeberka wyjąć na godzinę przed pieczeniem, dodać 3 łyżki oleju oraz pół szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec około 60 minut, od czasu do czasu obracać mięso i smarować marynatą. Dokładny czas pieczenia żeberek zależy od grubości mięsa i ilości tłuszczu – cienkie paski będą potrzebować mniej czasu od grubszych.

Tak zamarynowane żeberka można również upiec na grillu po uprzednim ich pokrojeniu na części.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.