Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Print Friendly

zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Quiche z łososiem wyszła rewelacyjna, dlatego dzisiaj ponownie zrobiliśmy sobie łososia – tym razem ze szpinakiem oraz mozzarellą w cieście francuskim. Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim w przygotowaniu jest równie prosty jak poprzednie danie, a dzięki gotowemu ciastu także dosyć szybkie. Przy małym nakładzie pracy otrzymaliśmy wyśmienity obiad, który także i Wam polecamy.

Składniki na zapiekanego łososia ze szpinakiem w cieście francuskim

  • 300 filetu z łososia
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • białko do posmarowania
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • mozzarella




Przygotowanie

Szpinak włożyć na suchą patelnię, podsmażać do wyparowania nadmiaru wody. Wlać kremówkę, trzymać na ogniu jeszcze ok. 15 minut, często mieszając, aż śmietana się zredukuje. Pod koniec doprawić solą i odrobiną pieprzu do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zdjąć skórę, rybę posolić z obu stron i podzielić na 4 kawałki.

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 15 minut przed rozpoczęciem nadziewania. Następnie rozwinąć je i pociąć na 4 prostokąty. Na jedną połówkę każdego z nich położyć porcję szpinaku, łososia i opcjonalnie odsączoną mozzarellę. Przykryć drugą częścią, zlepić brzegi, posmarować białkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 20 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.