Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zapiekanka ziemniaczana z buraczkami i cukinią

Print Friendly

zapiekanka ziemniaczana z buraczkami i cukinią

Buraczki czerwone są doskonałym dodatkiem do obiadu, a w naszej dzisiejszej zapiekance ziemniaczanej z buraczkami i cukinią są jednym z głównych składników. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy buraczki czerwone upieczone w piekarniku, co znacznie skróciło czas zapiekania tego dania. Mimo że nie ma tutaj mięsa, potrawa jest sycąca, pełna smaków i kolorów, a między innymi o to chodzi w gotowaniu. 🙂

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z buraczkami i cukinią

  • 600 g ziemniaków
  • 400 g czerwonych buraków
  • 1 średnia cukinia
  • 2 średnie cebule
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • margaryna do natłuszczenia naczynia żaroodpornego



Wykonanie

Buraki ugotować do miękkości. Obrać i pokroić w plastry.

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pociąć w plastry.

Cukinię umyć, pokroić w plastry.

Cebulę obrać, pociąć w piórka. Wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić.

Naczynie żaroodporne natłuścić, następnie warstwowo układać połowę ziemniaków, cebuli, buraków oraz cukinii i ponownie ziemniaki, cebula, buraki oraz cukinia.

Śmietanę kremówkę, wymieszać z mlekiem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wylać na warzywa. Na koniec posypać startym żółtym serem.

Zapiekankę ziemniaczaną z buraczkami i cukinią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 40 minut.




2 Komentarzy

  1. domibu
    23 września 2016    

    Chyba jest błąd – w składnikach występuje cukinia, a w opisie por.

    • M&B
      23 września 2016    

      Dziękujemy za zwrócenie uwagi na nasz błąd. Czasem dużo rzeczy się robi i nagle taki por wskakuje do przepisu. Już poprawiliśmy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.