Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zapiekanka z puree kukurydzianym

Print Friendly, PDF & Email

zapiekanka z puree kukurydzianym

Planując zakupy na nadchodzące dni i przeglądając gazetki, natrafiliśmy na przepis na zapiekankę z puree kukurydzianym. Autorem jest Pascal Brodnicki, którego pomysły zawsze nam się podobają i czasem chętnie coś z jego propozycji gotujemy. Po raz pierwszy przeczytaliśmy o takim wykorzystaniu kukurydzy i z ciekawością końcowego smaku od razu następnego dnia zabraliśmy się za przyrządzanie. Przepis odrobinę uprościliśmy, żeby po część składników wystarczyło sięgnąć do lodówki lub szafki.

Składniki na zapiekankę z puree kukurydzianym

Puree kukurydziano-ziemniaczane:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g ziemniaków
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 duże łyżki śmietany 18%
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Pozostałe składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 200 g sera mozzarella
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Puree kukurydziano-ziemniaczane:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Pognieść.

Kukurydzę odsączyć, czosnek obrać i razem z mlekiem zmielić na jednolitą masę.

Do ziemniaków dodać mieszankę kukurydzianą, masło, śmietanę oraz drobno posiekane listki bazylii, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Pozostałe składniki:

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Usmażyć na patelni na złoty kolor – w piekarniku mięso będzie krótko, dlatego należy wcześniej je usmażyć.

Pomidory umyć, pokroić na grube plasterki.

Mozzarellę pokroić na plasterki.

WykonanieCałe puree kukurydziano-ziemniaczane wyłożyć w naczyniu do pieczenia, na nim ułożyć mięso, lekko je dociskając, następnie pomidory i na sam koniec mozzarellę.

Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), zapiekankę z puree kukurydzianym piec 10-15 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.