Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zapiekanka z jagnięciny

Print Friendly, PDF & Email

zapiekanka z jagnięciny

Zapiekanka z jagnięciny w wyspiarskiej wersji powstała bez konsultacji ze Szwagrem Edem, który przyrządza ją genialnie. Z braku możliwości skorzystania z Jego wskazówek, zerknęliśmy do przepisu Jamiego Olivera, który moim zdaniem zna kuchnię angielską na równi z Edem. 😉 Po długim oczekiwaniu zapiekanka z jagnięciny jest już na stole, próbujemy i… mmm, jest dobrze, ale do smaków Szwagra ociupinkę brakuje. ;-):-)

Zapiekanka z jagnięciny – składniki

  • 400 g jagnięciny na gulasz
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml rosołu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki Sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w półplasterki.

Cebule obrać, pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać marchewki i pietruszkę, smażyć kolejne 5 minut. Pod koniec warzywa wymieszać z tymiankiem, doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Przełożyć na talerz.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Część rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Wyłożyć połowę podsmażonych warzyw.

Jagnięcinę osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni po smażeniu warzyw rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki jagnięciny, aż będą rumiane. Wlać rosół oraz Sos Worcestershire, chwilę pogotować, aby powstał sos.

Mięso rozłożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie warzyw, przykryć je pozostałą marchewką, pietruszką i cebulą, polać sosem z patelni. Na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków, układając tak, żeby częściowo nachodziły na siebie. Skropić oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem. Naczynie przykryć przykrywką lub szczelnie zamknąć folią aluminiową (matową stroną do góry).

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC (z termoobiegiem), piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160oC, piec 2 godziny. Na 10 minut przed końcem czasu zdjąć przykrywę lub folię aluminiową, aby ziemniaki się zrumieniły.

Zapiekankę z jagnięciny ostrożnie wyjąć z piekarnika, od razu podawać.




zapiekanka z jagnięciny

zapiekanka z jagnięciny

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Zapiekanka z jagnięciny
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 − 4 =