Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zapiekanka serowa z kaszą manną

Print Friendly, PDF & Email

zapiekanka serowa z kaszą manną

Naszła nas ochota na coś słodkiego na dzisiejszy obiad, obowiązkowo z dodatkiem malin – tak kusząco wyglądających na krzaczkach. Inspiracji szukaliśmy w starych książkach kucharskich, gdzie znaleźliśmy tę zapiekankę z kaszy manny. Stare przepisy często mają małą wadę – nie ma w nich temperatury i czasu pieczenia. W tym dodatkowo brakowało ilości kaszy potrzebnej do ugotowania, ale jako dobrzy kucharze poradziliśmy sobie z tymi drobnymi problemami. Dodatkiem do naszej zapiekanki serowej z kaszą manną był sos waniliowy oraz świeże maliny. Tego nam było trzeba. 🙂

Składniki na zapiekankę serową z kaszą manną

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 500 ml mleka
  • 500 g białego sera
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy



Wykonanie

Kaszę mannę ugotować na mleku, gdy zgęstnieje, odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą, przestudzić.

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na pianę i wraz z rozgniecionym serem i rodzynkami połączyć z przestudzoną kaszą. Delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki przełożyć przygotowaną masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec 50-60 minut – aż zapiekanka się zrumieni, a wbity patyczek będzie suchy.

Zapiekankę serową z kaszą manną podawać na gorąco np. z dodatkiem sosu waniliowego, soków owocowych.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.