Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zapiekane puree z ziemniaków

Print Friendly

zapiekane_puree_z_ziemniaków

Ziemniaki są najczęstszym dodatkiem do tradycyjnego obiadu. Mogą być podawane z wody, jako puree, tłuczone, podsmażane lub pieczone. W dzisiejszym przepisie proponujemy połączenie dwóch wariantów i przygotowanie zapiekanki z puree z ziemniaków, co z pewnością nieco odmieni nasz codzienny posiłek, a także przypadnie do gustu wszystkim go jedzącym. Tak podane ziemniaki wzbogacone są gałką muszkatołową i zapieczone pod kołderką z jajek i śmietany. Pyszne i proste. 🙂

Składniki na zapiekane puree z ziemniaków

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • posiekany koperek




Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pognieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać podgrzane mleko, masło, gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego margaryną i wyrównać powierzchnię.

Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać. Wylać na puree ziemniaczane.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 35 minut.

Zapiekane puree ziemniaczane podawać posypane posiekanym koperkiem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.