Zapiekane puree z ziemniaków

M&B
Zapiekane puree z ziemniaków

Ziemniaki są najczęstszym dodatkiem do tradycyjnego obiadu. Mogą być podawane z wody, jako puree, tłuczone, podsmażane lub pieczone. W dzisiejszym przepisie proponujemy połączenie dwóch wariantów i przygotowanie zapiekanego puree z ziemniaków, co z pewnością nieco odmieni nasz codzienny posiłek, a także przypadnie do gustu wszystkim go jedzącym. Tak podane zapiekane puree z ziemniaków wzbogacone są gałką muszkatołową i zapieczone pod kołderką z jajek i śmietany. Pyszne i proste. 🙂

Zapiekane puree z ziemniaków – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • posiekany koperek




Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pognieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać podgrzane mleko, masło, gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego margaryną i wyrównać powierzchnię.

Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać. Wylać na puree ziemniaczane.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 35 minut.

Zapiekane puree ziemniaczane podawać posypane posiekanym koperkiem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zapiekane puree z ziemniaków
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis