Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zakwas na żurek

Print Friendly, PDF & Email

zakwas_na_żurek

Jeszcze nie tak dawno robiliśmy zakwas na wigilijny barszcz czerwony, a tu już pora przygotować zakwas na wielkanocny żurek. Ugotowana na nim tradycyjna świąteczna zupa jest o wiele smaczniejsza od tej z torebki lub butelki. Jeżeli użyjemy mąki żytniej, otrzymamy zakwas na wyrazisty żurek, a jeśli mąki pszennej – zakwas na łagodniejszy w smaku barszcz biały.

Składniki
  • 5 czubatych łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 600 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego




Wykonanie

Do garnka wlać wodę, dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, odstawić do wystygnięcia.

Do słoika przelać wodę, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Całość przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką, odstawić na 3-5 dni.

Po tym czasie zakwas na żurek przelać przez gęste sito.

Zakwas można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce lub od razu użyć do przygotowania żurku.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.