Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Zakwas na barszcz czerwony

Print Friendly, PDF & Email

zakwas na barszcz czerwony

Do świąt Bożego Narodzenia pozostały jeszcze ponad 3 tygodnie, ale nie tylko o prezenty pod choinkę trzeba się wcześniej postarać. O niektóre dania także trzeba z kilkudniowym wyprzedzeniem zadbać jak np. o barszcz czerwony, do zrobienia którego zakwas musi ok. tydzień postać. Przygotowanie tego ostatniego nie zajmuje wiele czasu i na pewno taki barszcz będzie o wiele smaczniejszy niż ten z torebki. W tym przepisie pokazujemy jak zrobić domowy, naturalny zakwas na barszcz wigilijny, który jest doskonały nie tylko do przygotowania świątecznego barszczu, ale również do picia.

Składniki na zakwas na barszcz czerwony

  • 1/2 kg buraków czerwonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 5 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1 litr wody
  • 1/2 łyżeczki soli




Przygotowanie

Wodę z solą przegotować, odstawić do wystudzenia.

Buraki dokładnie oczyścić, umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.

Do szczelnie zamykanego słoika włożyć buraczki wraz z czosnkiem i przyprawami, zalać je przestudzoną wodą z solą. Szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni.

Po tym czasie zdjąć powstałą na powierzchni pianę, zakwas dobrze jest także przecedzić przez gazę. Przelać do czystych butelek. Tak przygotowany zakwas na barszcz czerwony należy przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.