Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Wywar z pieczonych kości kaczki

Print Friendly, PDF & Email

wywar z pieczonych kości kaczki

W naszej kuchni często gości kaczka, z której robimy wiele potraw. Tym razem zdecydowaliśmy się na przygotowanie wywaru z kości kaczki. Aby nadać mu wyjątkowego smaku, najpierw podpiekliśmy w piekarniku surowe kości, które potem długo gotowały się z warzywami i przyprawami. Wywar z pieczonych kości kaczki charakteryzuje się nieco ciemniejszą i bardziej mętną barwą, ale wynagradza to głęboki smak, w którym wyczuwa się pieczone kości kaczki. Wywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów lub jako bazę do zup.

Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki

  • 1 korpus z kaczki
  • kości z udek kaczki oraz skrzydełek
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 kawałek selera
  • 2 łodygi i liście selera korzeniowego (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta kardamonu




Wykonanie

Korpus kaczki oraz kości z udek i skrzydełek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec 1 godzinę, w tym czasie można je przewrócić na drugą stronę.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać.

Cebulę obrać, przekroić na pół, podpiec na piecu.

Upieczone kości przełożyć do garnka, dodać przygotowane warzywa oraz przyprawy. Zalać zimną wodą, tak aby mięso i warzywa były przykryte. Doprowadzić do wrzenia, wsypać 1/2 łyżeczki soli oraz pieprz, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną przykrywką przez 2 godziny. W czasie gotowania łyżką zbierać pojawiające się szumowiny. Na 30 minut przed końcem gotowania wrzucić łodygi i liście selera korzeniowego.

Z rosołu wyjąć kości kaczki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, można dodać szczyptę kardamonu, aby rosół z pieczonych kości kaczki nabrał złocistego koloru.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

6 + fifteen =