Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Wołowy hamburger

Print Friendly, PDF & Email

wołowy hamburger

Wołowy hamburger to efekt dodatkowego dnia wolnego, który postanowiliśmy wykorzystać na udoskonalenie przepisu na bułeczki do hamburgerów. Zrobiliśmy do nich cienkie wołowe kotleciki z dodatkami wzbogacającymi ich walory smakowe. Do tego duetu pasowały kolorowe warzywne dodatki, które uczyniły to danie nieco zdrowszym i smaczniejszym. Warto było przeznaczyć przedpołudnie na przygotowanie i pieczenie bułeczek, aby na obiad zajadać się domowym hamburgerem z wołowiny.

Składniki na wołowy hamburger

Wołowy hamburger:

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 15 zielonych oliwek
  • 8 kaparów
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • 1/2 łyżeczki cukru do zeszklenia cebuli

Dodatki do hamburgera:

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 8 plasterków sera topionego
  • 8 liści sałaty
  • 2 średnie ogórki kiszone

Dodatkowo:




Przygotowanie

Dodatki do hamburgera:

Pomidory i liście sałaty umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w cienkie plasterki.

Ogórki kiszone pokroić w plastry. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka.

Wołowy hamburger:

Oliwki i kapary wyjąć z zalewy, drobno posiekać.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić z dodatkiem cukru na oleju. Przestudzić.

Do miski przełożyć mięso mielone, rozgnieść je dłońmi. Dodać oliwki, kapary, cebulę, jajko, sos Worcestershire i musztardę, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie uformować 8 płaskich, okrągłych hamburgerów, smażyć je z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Wykonanie

Bułki na hamburgery przekroić wzdłuż na pół, na spodzie ułożyć liść sałaty, na nim wołowy hamburger, następnie plaster sera, pomidory, ogórki i czerwoną cebulę. Całość przykryć drugim kawałkiem bułki.

Do wołowych hamburgerów można podać sos czosnkowy, ketchup lub sos majonezowy.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.