Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Wołowy hamburger

Print Friendly

wołowy hamburger

Wołowy hamburger to efekt dodatkowego dnia wolnego, który postanowiliśmy wykorzystać na udoskonalenie przepisu na bułeczki do hamburgerów. Zrobiliśmy do nich cienkie wołowe kotleciki z dodatkami wzbogacającymi ich walory smakowe. Do tego duetu pasowały kolorowe warzywne dodatki, które uczyniły to danie nieco zdrowszym i smaczniejszym. Warto było przeznaczyć przedpołudnie na przygotowanie i pieczenie bułeczek, aby na obiad zajadać się domowym hamburgerem z wołowiny.

Składniki na wołowy hamburger

Wołowy hamburger:

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 15 zielonych oliwek
  • 8 kaparów
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • 1/2 łyżeczki cukru do zeszklenia cebuli

Dodatki do hamburgera:

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 8 plasterków sera topionego
  • 8 liści sałaty
  • 2 średnie ogórki kiszone

Dodatkowo:




Przygotowanie

Dodatki do hamburgera:

Pomidory i liście sałaty umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w cienkie plasterki.

Ogórki kiszone pokroić w plastry. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka.

Wołowy hamburger:

Oliwki i kapary wyjąć z zalewy, drobno posiekać.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić z dodatkiem cukru na oleju. Przestudzić.

Do miski przełożyć mięso mielone, rozgnieść je dłońmi. Dodać oliwki, kapary, cebulę, jajko, sos Worcestershire i musztardę, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie uformować 8 płaskich, okrągłych hamburgerów, smażyć je z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Wykonanie

Bułki na hamburgery przekroić wzdłuż na pół, na spodzie ułożyć liść sałaty, na nim wołowy hamburger, następnie plaster sera, pomidory, ogórki i czerwoną cebulę. Całość przykryć drugim kawałkiem bułki.

Do wołowych hamburgerów można podać sos czosnkowy, ketchup lub sos majonezowy.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.