Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Wiśnie kandyzowane

Print Friendly, PDF & Email

wiśnie kandyzowane

Wiśnie kandyzowane są wspaniałym dodatkiem do ciast, można nimi zarówno wzbogacić smak, jak i wygląd słodkich wypieków. Przygotowanie ich wymaga odrobiny cierpliwości, która potrzebna jest podczas gotowania wiśni w syropie cukrowym. Stanie przy garnku, potrząsanie nim i zbieranie powstającej piany jest nużące, ale dzięki temu nie będzie brakowało wisienki na torcie – będą całe dwa słoiczki. 🙂

Składniki na wiśnie kandyzowane

  • 500 g wiśni
  • 500 g cukru
  • 125 ml wody



Wykonanie

Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć na sitko, żeby nadmiar soku odkapał.

Wodę zagotować z cukrem, gdy zawrze, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut.

Do gotującej się wody wsypać wiśnie, nie mieszając ich, trzymać na ogniu, aż zaczną się gotować. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować przez 30 minut. Bardzo ważne jest, aby wiśni nie mieszać, aby owoce się nie rozpadły – należy co jakiś czas potrząsać garnkiem. Przez cały czas gotowania zbierać wytwarzającą się pianę.

Po pół godzinie garnek przykryć przykrywką i odstawić na noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia wiśnie ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do zagotowania soku i po zmniejszeniu ognia do minimum gotować 30 minut. Podobnie jak poprzedniego dnia nie mieszać owoców, lecz co jakiś czas potrząsać garnkiem i zbierać pojawiającą się pianę. Po upływie 30 minut wiśnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.

Wiśnie rozłożyć na papierze do pieczenia, tak aby się nie stykały ze sobą. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 40-50oC (z termoobiegiem) i suszyć przez 3 godziny, następnie dosuszyć w temperaturze 70oC.

Tak przygotowane wiśnie kandyzowane można przechowywać w szczelnym słoiczku.

wiśnie kandyzowane




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.