Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Winna szarlotka

Print Friendly, PDF & Email

winna szarlotka

Choć jabłka są drogie w tym roku, to nie wyobrażamy sobie jesieni bez pieczenia ciast z jabłkami. Jako pierwsze z nich prezentujemy winną szarlotkę na kruchym spodzie, do której jabłka połączyliśmy z winem. W ten sposób powstała wyjątkowa szarlotka o intrygującej masie jabłkowej i jabłkowej piance. Ciasto wyszło tak wyśmienite, że już widzimy w nim faworyta jabłkowych wypieków, ale oczywiście damy szansę także innym kandydatom. 😉

Składniki na winną szarlotkę

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka wielkości L

Prażone jabłka:

  • 2 kg jabłek
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 300 g cukru

Masa budyniowa:

  • 3 budynie waniliowe
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 250 ml białego wytrawnego wina

Jabłkowa pianka:

  • 250 g soku jabłkowego
  • 20 g żelatyny
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%




Wykonanie

Kruche ciasto:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, rozdrobnić ją palcami. Wbić jajka, zagnieść jednolite ciasto.

Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Prażone jabłka:

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do garnka, wsypać cukier oraz wlać wino. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut, aż jabłka staną się szkliste, a sok odparuje.

Masa budyniowa:

Do garnka wlać szklankę soku jabłkowego i szklankę wina, postawić na ogniu. W drugiej szklance soku rozprowadzić budynie, wlać je do reszty płynów, gdy te zaczną wrzeć. Mieszając trzepaczką, zagotować budyń.

Gorący budyń przełożyć do garnka z gorącymi jabłkami, postawić na ogniu, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Chwilę pogotować.

Gorącą masę wylać na zimne ciasto, równomiernie rozprowadzić. Odstawić do wystygnięcia.

Jabłkowa pianka:

Do garnka wlać sok jabłkowy, zagotować, zestawić z ognia, wsypać żelatynę i ją rozpuścić. Odstawić do lekkiego stężenia.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę jabłkową i wymieszać ją z kremówką.

Jabłkową piankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wycisnąć na wierzch ciasta.

Winną szarlotkę wstawić do lodówki na całą noc.





winna szarlotka

1 Komentarz

  1. 24 września 2017    

    a jakie nadzienie-mus! bajeczne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.