Winna szarlotka

M&B
Winna szarlotka

Choć jabłka są drogie w tym roku, to nie wyobrażamy sobie jesieni bez pieczenia ciast z jabłkami. Jako pierwsze z nich prezentujemy winną szarlotkę na kruchym spodzie, do której jabłka połączyliśmy z winem. W ten sposób powstała wyjątkowa szarlotka o intrygującej masie jabłkowej i jabłkowej piance. Ciasto wyszło tak wyśmienite, że już widzimy w nim faworyta jabłkowych wypieków, ale oczywiście damy szansę także innym kandydatom. 😉

Winna szarlotka – składniki

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka wielkości L

Prażone jabłka:

  • 2 kg jabłek
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 300 g cukru

Masa budyniowa:

  • 3 budynie waniliowe
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 250 ml białego wytrawnego wina

Jabłkowa pianka:

  • 250 g soku jabłkowego
  • 20 g żelatyny
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%






Wykonanie

Kruche ciasto:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, rozdrobnić ją palcami. Wbić jajka, zagnieść jednolite ciasto.

Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Prażone jabłka:

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do garnka, wsypać cukier oraz wlać wino. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut, aż jabłka staną się szkliste, a sok odparuje.

Masa budyniowa:

Do garnka wlać szklankę soku jabłkowego i szklankę wina, postawić na ogniu. W drugiej szklance soku rozprowadzić budynie, wlać je do reszty płynów, gdy te zaczną wrzeć. Mieszając trzepaczką, zagotować budyń.

Gorący budyń przełożyć do garnka z gorącymi jabłkami, postawić na ogniu, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Chwilę pogotować.

Gorącą masę wylać na zimne ciasto, równomiernie rozprowadzić. Odstawić do wystygnięcia.

Jabłkowa pianka:

Do garnka wlać sok jabłkowy, zagotować, zestawić z ognia, wsypać żelatynę i ją rozpuścić. Odstawić do lekkiego stężenia.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę jabłkową i wymieszać ją z kremówką.

Jabłkową piankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wycisnąć na wierzch ciasta.

Winną szarlotkę wstawić do lodówki na całą noc.







winna szarlotka

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Winna szarlotka
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Zuza

    24 września 2017 at 02:06

    a jakie nadzienie-mus! bajeczne!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis