Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Print Friendly, PDF & Email

wigilijny kompot z suszonych owoców

Wigilijny kompot z suszu to kolejna niezbędna na świątecznym stole potrawa, w końcu nie powinno na nim zabraknąć darów z sadu. Tradycyjny kompot ze suszonych polskich owoców, zawsze jest pachnący wędzonymi owocami i przyprawami, o głębokim i wyrazistym smaku. Bez niego nie byłoby świąt. 🙂 Jest on dopełnieniem 12 potraw, które zgodnie z tradycją powinno się zjeść tego wieczoru, a dodatkowo wspomaga trawienie, co przy dość ciężkich potrawach jest dobrodziejstwem. Kompot z suszu wybornie smakuje również w pierwszy dzień świąt, smaki są jeszcze bardziej wyraziste, słodkie i aromatyczne.

Składniki na wigilijny kompot z suszonych owoców

  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 150 g suszonych śliwek (najlepiej polskich wędzonych)
  • 3 suszone wędzone gruszki
  • 5 goździków
  • 1 kora cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 2,5-3 litry wody




Przygotowanie

Owoce wypłukać i wrzucić do dużego garnka, dodać goździki i korę cynamonu, zalać zimną wodą.

Gotować na wolnym ogniu, aż owoce napęcznieją, staną się miękkie, a woda uzyska głęboki brązowy kolor. Zazwyczaj potrzeba na to ok. 30-40 minut. Wigilijny kompot z suszonych owoców lekko przestudzić, dodać miód.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.