Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

M&B
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony przygotowaliśmy znacznie wcześniej, rozlany do butelek czeka w lodówce na 24 grudnia. Wtedy przygotujemy z niego wigilijny barszcz na zakwasie, któremu nic się nie równa, ma on bowiem głęboki, aromatyczny i kwaśny smak. Podczas Wigilii podajemy go z uszkami, w następne dni w szklankach jako dodatek do krokietów z kapustą i grzybami lub pasztecików.

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie – składniki

  • 600 g buraków
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 l zakwasu z buraków
  • 2 litry wody
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz i cukier do smaku






Przygotowanie

Warzywa obrać, umyć, pokroić na duże kawałki.

Buraki, liście laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka z wodą, gotować kilkanaście minut na małym ogniu, dodać marchew, pietruszkę i seler. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Z wywaru wyjąć warzywa, przecedzić go przez gęste sitko, dolać zakwas, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, aby nie zbrunatniał.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis