Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Print Friendly

wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony przygotowaliśmy znacznie wcześniej, rozlany do butelek czeka w lodówce na 24 grudnia. Wtedy przygotujemy z niego wigilijny barszcz na zakwasie, któremu nic się nie równa, ma on bowiem głęboki, aromatyczny i kwaśny smak. Podczas Wigilii podajemy go z uszkami, w następne dni w szklankach jako dodatek do krokietów z kapustą i grzybami lub pasztecików.

Składniki na wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

  • 600 g buraków
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 l zakwasu z buraków
  • 2 litry wody
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz i cukier do smaku




Przygotowanie

Warzywa obrać, umyć, pokroić na duże kawałki.

Buraki, liście laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka z wodą, gotować kilkanaście minut na małym ogniu, dodać marchew, pietruszkę i seler. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Z wywaru wyjąć warzywa, przecedzić go przez gęste sitko, dolać zakwas, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, aby nie zbrunatniał.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.