Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Wigilijna zupa grzybowa

Print Friendly, PDF & Email

wigilijna zupa grzybowa

Prosta i smaczna zupa grzybowa, której nie powinno zabraknąć na wigilijnej kolacji. Ugotowaniu jej nie potrzeba poświęcać wiele uwagi, dlatego można ją robić w trakcie przygotowywania innych potraw. Dla uzyskania klarownego wywaru warto przelać go przez gęste sitko, dzięki temu nasza zupa grzybowa będzie bardzo ładnie i uroczyście prezentowała się na talerzu.

Składniki na zupę grzybową

  • 50-70 g suszonych grzybów (np. podgrzybki)
  • 1 duża marchewka
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Suszone grzyby zalać wodą, zostawić na kilka godzin lub na noc. Następnie grzyby opłukać, przełożyć do nowego garnka, przelać do niego wodę z namaczania, uważając, żeby nie wlać także osadu z dna. Dolać 2-2,5 litra świeżej wody i gotować 30 minut.

W tym czasie przygotować warzywa. Wszystkie obrać i umyć, nie trzeba ich kroić na małe kawałki, ponieważ na koniec zostaną wyjęte. Wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodać do garnka. Gotować kolejne 30 minut.

Warzywa i grzyby wyjąć z wywaru, przelać go przez gęste sitko, żeby pozbyć się wszelkich drobinek. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, włożyć z powrotem do zupy, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Idealnie do zupy grzybowej będą pasowały uszka – najlepiej własnoręcznie zrobione. 🙂




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.