Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Wiejska zapiekanka

Print Friendly, PDF & Email

wiejska zapiekanka

W wiejskiej zapiekance jest wszystko to, co kojarzy się ze wsią i sycącym posiłkiem. Danie całkowicie autorskie, przygotowywane wielokrotnie i za każdym razem z takim samym apetytem zjadane. Zapiekanki ziemniaczane, takie jak wiejska, są idealne na jesienne lub zimowe późne obiady lub kolacje, kiedy to potrzebujemy czegoś gorącego i energetycznego, a przy tym prostego, żeby wszystkie składniki były dostępne w dowolnym sklepie za rogiem.

Składniki na wiejską zapiekankę

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 350 g kiełbasy
  • 200 g żółtego sera
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego




Przygotowanie

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki. Ugotować w osolonej wodzie, odlać i odstawić.

Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w plasterki.

Na oleju podsmażać oddzielnie paprykę, cebulę z dodatkiem ziół oraz kiełbasę. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, na niej połowę cebuli, papryki oraz kiełbasy, ponownie ziemniaki oraz resztę warzyw i kiełbasy. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, na które zetrzeć żółty ser.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 45 minut.

Do wiejskiej zapiekanki można także dodać pokrojone w plastry ugotowane jajka.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.