Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Wątróbka indycza z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

wątróbka indycza z jabłkami

Nie minął tydzień od obiadu z wątróbką drobiową w roli głównej, a na naszym stole zagościła wątróbka indycza z jabłkami. Tym razem została przybrana nie tylko winnymi jabłkami, ale oprószona aromatycznymi ziołami. Wszystko doskonale się ze sobą komponuje i nawet tak proste danie doskonale smakuje. 🙂

Składniki na wątróbkę indyczą z jabłkami

  • 500 g wątróbki indyczej
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki mleka
  • przyprawy (oregano, majeranek, tymianek, kurkuma)
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia wątróbki
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Z umytej wątróbki usunąć błony, namaczać ją w mleku przez 30 minut.

Cebulę obrać i pokroić w piórka, usmażyć do miękkości na patelni, wymieszać z odrobiną kurkumy aby cebula nabrała złocistego koloru, odłożyć na talerz.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Przekroić na pół, następnie na grube plastry. Chwilę podsmażyć na tej samej patelni co cebulę, przełożyć na talerz.

Wątróbkę osuszyć z mleka ręcznikiem papierowym, obtoczyć w mące i smażyć na gorącej patelni. Kiedy będzie już ścięta dodać wcześniej przysmażoną cebulę i jabłka, dusić pod przykryciem około 15 minut, kilka razy delikatnie przemieszać. Pod koniec wątróbkę indyczą z jabłkami oprószyć przyprawami, doprawić solą i pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.