Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Wątróbka drobiowa

Print Friendly, PDF & Email

wątróbka drobiowa

Wracamy do wspomnień z naszego dzieciństwa. Dzisiaj na obiad pojawiła się wątróbka drobiowa, przez nas niemalże już zapomniana. Do tej pory nigdy nie braliśmy jej pod uwagę planując nasze posiłki. Jej wybór to efekt produktów dozwolonych na mojej diecie, Mój B. sam ją wpisał na listę zakupów, ba, nawet ją zakupił. 🙂

Składniki na wątróbkę drobiową

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka mleka
  • majeranek
  • sól
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Wątróbki umyć, wyciąć żyłki i błony. Zalać mlekiem, zostawić na pół godziny. W tym czasie pokroić cebule na piórka.

Rozgrzać olej na patelni, włożyć odsączoną wątróbkę, chwilę podsmażyć, dodać cebulę. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a wątróbka znacznie się skurczy – od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec duszenia dodać majeranek roztarty w dłoniach, posolić.

Wskazówka: Wątróbkę należy solić na sam koniec smażenia, w przeciwnym razie stanie się twarda i sucha.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.