Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Warstwowy sernikomakowiec

Print Friendly, PDF & Email

warstwowy sernikomakowiec

Wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia nasze myśli coraz częściej podążają w kierunku rodzinnych domów. Szykując się do wyjazdu, postanowiliśmy upiec warstwowy sernikomakowiec, którym podzielimy się z Bliskimi. Można powiedzieć, że to świąteczne ciasto z serem i makiem połączy nasze wigilijne stoły. 🙂

Składniki na warstwowy sernikomakowiec

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Masa makowa:

  • 400 g niebieskiego maku
  • 70 g migdałów
  • 70 g rodzynek
  • 70 g suszony śliwek
  • 70 g kandyzowanych skórek pomarańczy
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 3 jajka
  • 25 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropelek olejku migdałowego

Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka rumu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na blat wysypać mąkę pszenną, dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wlać żółtko i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na godzinę.

Masa makowa:

Mak zalać gorącą wodą, tak aby był całkowicie przykryty, odstawić na godzinę.

Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić do napęcznienia.

Śliwki i migdały posiekać na mniejsze kawałki.

Po tym czasie mak wylać na gęste sitko i osączyć z wody, zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając drobnego sitka. Przełożyć do garnka, dodać masło i miód, podgrzewać na małym ogniu, aż masło i miód się rozpuszczą. Wsypać odciśnięte rodzynki, migdały, śliwki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy, wymieszać. Odstawić z ognia, pozostawić do wystygnięcia.

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą, biała masę. Delikatnie wmieszać w masę makową.

Masa serowa:

Ser, jajka, cukier, kremówkę oraz rum umieścić w misie robota, zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Przesiać mąkę ziemniaczaną, wmieszać ją drewnianą łyżką.

Wykonanie

Kruche ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim dno blachy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić połowę masy makowej, na niej połowę masy serowej, następnie małymi porcjami wykładać masę makową i delikatnie wyrównać jej powierzchnię, na koniec rozprowadzić resztę masy serowej.

Warstwowy sernikomakowiec wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 90 minut – na ostatnie 30 minut ciasto przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Seromakowiec przechowywać w chłodnym miejscu.




warstwowy sernikomakowiec

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

nine − 6 =